De 15 mooiste bezienswaardigheden Zakynthos

Op Zakynthos is meer dan voldoende te zien en te beleven. Zo kun je bijvoorbeeld naar Zakynthos stad gaan; dit is de gezellige hoofdstad van dit eiland. In deze stad kun je genieten van smalle straatjes, van leuke winkeltjes en van gezellige terrasjes. Daarnaast zijn ook de vele eilandjes, baaien en stranden ware bezienswaardigheden. Het bekendste voorbeeld daarvan is toch wel het Shipwreck strand. Over dit strand vertellen we je hieronder graag meer, aangezien dit één van de toeristische trekpleisters van Zakynthos is.

Verder is het ook leuk om het binnenland in te trekken. Zo kun je op bezoek gaan bij een olijffabriek, kun je van de zonsondergang genieten bij de kliffen van Keri en kun je naar Kampi gaan. Dit is één van de kleinere dorpjes in de bergen van Zakynthos. Onwijs gezellig, behoorlijk authentiek en ook nog in de nabijheid van het grootste kruis van Griekenland.

Wat te doen op Zakynthos? Bekijk de bezienswaardigheden op deze kaart!

15 bezienswaardigheden

1. Scheepswrak op Navagio Beach

Het Shipwreck beach is zonder twijfel het populairste en bekendste strand van Zakynthos. Als je naar Zakynthos op vakantie gaat, kun je een bezoekje aan dit strand eigenlijk niet overslaan. Nee, je kunt hier heerlijk van het zonnetje genieten, terwijl je van de unieke omgeving geniet. Shipwreck beach is eigenlijk een kleine baai. Deze kleine baai wordt omringd door rotsen van tientallen meters hoog; deze rotsen lopen op een prachtige manier het water in. Als je eenmaal op het strand staat, vallen deze rotsen niet als enige op. Nee, het unieke scheepswrak valt ook direct op. Dit wrak ligt al sinds 1982 en is in destijds gestrand door slecht weer. Vanaf dat moment is het wrak eigenlijk nooit meer losgekomen; het is hedendaags eigenlijk het belangrijkste object van heel Zakynthos.
Ben je in de buurt van dit strand? Dan is het ook aan te raden om eens met jouw auto of scooter naar Agios Nikolaos te rijden. Als je op de weg naar Agios Nikalaos zit, krijg je vanzelf een uitzicht punt te zien. Als je naar dit punt toe rijdt, heb je een prachtig uitzicht over het Shipwreck strand. Dit strand is niet alleen fraai als je óp het strand zelf staat, maar ook als je op het hoger gelegen uitzicht punt staat. Echt een aanrader als je toch in de buurt bent. Wil je in de zomer naar Shipwreck beach toe? Houd dan rekening met een forse drukte. Ga dan ook niet naar dit strand vanwege de rust, maar puur om even naar het scheepswrak te kijken. De rotsen en het azuurblauwe water zijn overigens ook het aanzien meer dan waard.

2. Blauwe Grotten

Het Shipwreck strand is niet de enige toeristische trekpleister op Zakynthos. Nee, aan noordoostkust van dit Griekse eiland vind je ook nog Blue Caves. Dit is de benaming voor een flink aantal grotten. Deze grotten liggen direct aan de zee en vormen een prachtige combinatie met het azuurblauwe water. Het leuke is dat je deze grotten op meerdere manieren kunt bekijken. Je kunt de grotten vanaf een afstandje bekijken, maar je kunt er ook met een bootje naar toe varen. Als je met een bootje er naar toe gaat varen, ben je zeker niet de enige. Net zoals bij het Shipwreck beach is ook Blue Caves in het hoogseizoen vrij druk.
Als je met jouw huurbootje naar Blue Caves toe gaat, is het advies om je snorkel mee te nemen. Bij deze grotten kun je namelijk prachtig snorkelen. Houd hierbij wel jouw eigen veiligheid goed in de gaten; met name tijdens de zomermaanden is jouw bootje omringd door veel andere boten.
Wil je een bezoekje aan Blue Caves brengen? Dan is het aan te raden om dit met Shipwreck beach te combineren. Deze twee bezienswaardigheden bevinden zich op zo’n 14 kilometer afstand van elkaar. Als je een huurauto of huurscooter hebt, betekent dit dat je slechts 30 minuten hoeft te rijden. Tijdens deze 30 minuten geniet je ook van de prachtige natuur op dit gedeelte van het eiland. Al met al is het aan te raden om naar zowel Blue Caves als naar Shipwreck beach toe te gaan.

3. Keri grotten

De Keri-grotten zijn een reeks indrukwekkende grotten op het eiland, gelegen in het zuiden aan de westkust. De grotten kunnen alleen per boot worden bereikt en vormen een populaire attractie voor toeristen die het eiland bezoeken. Op de kaart zie je het vertrekpunt van de boottocht.

De Keri-grotten zijn zo genoemd vanwege het feit dat ze dicht bij het dorp Keri liggen aan de voet van een nabijgelegen berg. De grotten hebben prachtige kleuren en patronen, gevormd door eeuwen van stromend water. Er zijn ook stalactieten en stalagmieten die langs de muren groeien.

Het kristalheldere water in de grotten is perfect om te snorkelen en te duiken. De Keri-grotten zijn zeker een must-see voor bezoekers van Zakynthos die op zoek zijn naar een avontuurlijke en onvergetelijke ervaring.

4. Nationaal Marine Park

Het Nationaal Marine Park van Zakynthos is een beschermd gebied in de Ionische Zee, gelegen aan de zuidoostkust van Zakynthos. Het park werd opgericht in 1999 om de zeldzame Caretta-Caretta schildpadden te beschermen die hier leven. Dit park is ook een belangrijke habitat voor andere soorten zeeleven en vissen.

Bezoekers kunnen de schildpadden in hun natuurlijke habitat observeren, waarbij boottochten worden aangeboden om het park te verkennen. Het park biedt ook educatieve programma’s en tentoonstellingen over de schildpadden en hun natuurlijke omgeving.

Het park bevat verschillende beschermde gebieden waar bezoekers niet mogen komen om de kwetsbare ecosystemen te behouden. Het is belangrijk om de regels van het park te volgen om de dieren en hun leefomgeving te beschermen.

Het Nationaal Marine Park van Zakynthos is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland en biedt een unieke en leerzame ervaring voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in natuurbehoud en de bescherming van bedreigde diersoorten.

5. Agios Dionysios-kerk

De Agios Dionysios-kerk is een iconisch religieus monument op het eiland Zakynthos, gelegen in de hoofdstad van het eiland, Zante. De kerk is gewijd aan Saint Dionysios, de beschermheilige van het eiland en een belangrijke figuur in de Grieks-orthodoxe kerk.

De kerk werd in de 17e eeuw gebouwd en is vernoemd naar de heilige die bekend staat om zijn genezende krachten. De kerk heeft een prachtige architectuur met invloeden uit verschillende tijdperken, waaronder Venetiaanse, Byzantijnse en Romaanse stijlen.

Binnen de kerk zijn er enkele indrukwekkende religieuze beelden en iconen, evenals de schrijn van Saint Dionysios zelf, die wordt vereerd door de lokale bevolking en bedevaartgangers. De kerk trekt jaarlijks duizenden bezoekers vanwege zijn historische en religieuze betekenis.

De Agios Dionysios-kerk is zeker een bezoek waard voor diegenen die geïnteresseerd zijn in religieuze geschiedenis en cultuur, en biedt ook een prachtig uitzicht op de omringende architectuur en het stadslandschap.

6. Cameo Island

Cameo Island is een klein eilandje voor de kust van Agios Sostis in Zakynthos, Griekenland. Het eiland is bereikbaar via een smalle loopbrug vanuit Agios Sostis en is een populaire toeristische attractie op het eiland.

Cameo Island staat bekend om zijn kristalheldere water, prachtige zandstranden en rotsachtige kustlijn. Bezoekers kunnen genieten van zwemmen, zonnebaden en snorkelen in de baai, en er zijn verschillende ligbedden en parasols beschikbaar voor huur op het strand. Het eiland heeft ook een kleine bar waar bezoekers kunnen genieten van een verfrissend drankje terwijl ze uitkijken over de Ionische Zee.

Cameo Island is ook een populaire locatie voor bruiloften en feesten, met een prachtig uitzicht op de zonsondergang en een romantische sfeer. Het eiland is slechts enkele minuten verwijderd van Agios Sostis en is gemakkelijk bereikbaar voor bezoekers die op zoek zijn naar een unieke en onvergetelijke ervaring op het eiland Zakynthos.

7. Bochali-heuvel 

De Bochali-heuvel is een populaire toeristische bestemming gelegen in het zuidwesten van Zakynthos-stad, de hoofdstad van het eiland Zakynthos. De heuvel biedt een prachtig uitzicht op de stad en de Ionische Zee.

Op de Bochali-heuvel bevinden zich verschillende historische monumenten, waaronder de Venetiaanse ruïnes van een fort uit de 15e eeuw, dat ooit diende om de stad te beschermen tegen indringers. Bovenop de heuvel bevindt zich ook een kerk, de kerk van Panagia (Onze Lieve Vrouwe), die gewijd is aan de beschermheilige van het eiland.

De Bochali-heuvel is een ideale plek om te wandelen, ontspannen en te genieten van het panoramische uitzicht over de stad en de zee. Er zijn verschillende restaurants en cafés op de heuvel waar bezoekers lokale gerechten en drankjes kunnen proeven terwijl ze genieten van het uitzicht.

De Bochali-heuvel is een van de meest populaire toeristische attracties op het eiland en biedt een unieke en historische ervaring voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de cultuur en geschiedenis van Zakynthos.

8. Solomos-plein

Het Solomos-plein is een belangrijk plein in de hoofdstad van Zakynthos, Zante. Het plein is vernoemd naar de beroemde Griekse dichter Dionysios Solomos, die bekend staat als de auteur van de Griekse nationale hymne.

Het plein is omgeven door prachtige 19e-eeuwse gebouwen met Venetiaanse en neoklassieke architectonische invloeden en is een belangrijke ontmoetingsplaats voor lokale bewoners en toeristen.

Aan de noordkant van het plein bevindt zich het Museum of Post-Byzantine Art, dat een verzameling van religieuze kunstwerken uit de 16e tot 19e eeuw herbergt. Aan de zuidkant van het plein ligt het standbeeld van Solomos en het Mausoleum van Solomos en Kalvos, waar de resten van de twee beroemde dichters rusten.

Het Solomos-plein is een levendig en bruisend centrum van de stad, waar lokale bevolking en toeristen kunnen genieten van de sfeer en architectuur van Zakynthos.

9. Marathonisi

Marathonisi is een klein, onbewoond eiland voor de kust van Zakynthos in Griekenland, ook wel bekend als Turtle Island vanwege de overvloed aan zeeschildpadden in de omgeving. Het eiland is een populaire bestemming voor boottochten vanuit Zakynthos en omliggende steden.

Marathonisi is een beschermd natuurgebied en het is verboden om te overnachten op het eiland. Bezoekers kunnen echter het eiland verkennen en genieten van de ongerepte natuurlijke schoonheid, inclusief prachtige stranden en kristalhelder water. Het eiland is ook de thuisbasis van zeldzame diersoorten, waaronder Caretta Caretta-schildpadden en mediterrane zeehonden.

Er zijn verschillende boottochten beschikbaar die Marathonisi bezoeken, variërend van privéjachten tot grotere toeristische boten. Sommige tours bieden ook snorkelmogelijkheden in de wateren rond het eiland, waar bezoekers kunnen zwemmen met schildpadden en andere onderwaterdieren kunnen zien.

10. Dafni beach

Dafni Beach is een prachtig strand gelegen in het zuiden van Zakynthos, Griekenland. Het strand staat bekend om zijn rustige sfeer en ongerepte schoonheid, met kristalhelder water en goudkleurig zand omringd door hoge kliffen en groene vegetatie.

Dafni Beach is een beschermde broedplaats voor de bedreigde Caretta Caretta-schildpadden, dus er zijn strikte beperkingen op het gebied van verkeer en menselijke activiteit op het strand. Bezoekers kunnen echter nog steeds genieten van zwemmen en zonnebaden, evenals verschillende watersporten zoals kajakken en paddle-boarding.

Het strand is bereikbaar via een kronkelende weg door de heuvels en biedt prachtige uitzichten op de omringende natuur. Er zijn verschillende restaurants en cafés in de omgeving waar bezoekers kunnen genieten van traditionele Griekse gerechten en drankjes terwijl ze uitkijken over de Ionische Zee.

11. Gyri

Het dorp Gyri is gelegen in het westen van het eiland Zakynthos, Griekenland en staat bekend om zijn prachtige landschap en traditionele architectuur. Het dorp ligt in een bergachtig gebied en biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving en de Ionische Zee.

Gyri is een klein dorp, met slechts een paar honderd inwoners, en heeft een authentieke Griekse sfeer. Het is een ideale bestemming voor bezoekers die op zoek zijn naar rust en stilte, weg van de drukte van de toeristische hotspots op het eiland. In het dorp zijn er een aantal traditionele tavernes waar bezoekers kunnen genieten van lokale gerechten, waaronder gegrild vlees en verse vis. Daarnaast vindt je hier de klokkenluiders zoals afgebeeld op de foto hiernaast. 

12. Olijffabrieken bezoeken

Zakynthos is een eiland met een lange geschiedenis van olijventeelt en er zijn veel olijfgaarden te vinden op het eiland. Er zijn verschillende rondleidingen beschikbaar waarbij bezoekers kennis kunnen maken met de traditionele teeltmethoden en de rijke cultuur en geschiedenis van de olijven op Zakynthos. Tijdens een rondleiding door een olijfgaard kunnen bezoekers meer leren over de verschillende soorten olijfbomen die op het eiland groeien, de oogst- en verwerkingsmethoden en de gezondheidsvoordelen van olijfolie. Er zijn ook verschillende proeverijen beschikbaar, waar bezoekers de verschillende smaken en aroma’s van olijfolie kunnen ervaren.

Een populaire olijfgaard om te bezoeken is de Art & Wine Winery in de buurt van het dorp Kiliomenos. Deze olijfgaard biedt rondleidingen door de olijfgaard en de wijnmakerij, evenals wijnproeverijen en een traditionele lunch met lokale gerechten en wijn. Een andere optie is een rondleiding door de olijfgaard van de Bohali Olive Press, waar bezoekers kunnen zien hoe olijfolie wordt geproduceerd en kunnen genieten van een proeverij van verschillende soorten olijfolie en traditionele gerechten. Een bezoek aan een olijfgaard op Zakynthos is een geweldige manier om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van het eiland en om te genieten van de heerlijke smaken van de lokale olijfolie.

13. Anafonitria klooster

Het Anafonitria-klooster is een van de oudste en meest beroemde kloosters op Zakynthos. Het ligt in het noordwesten van het eiland, ongeveer 25 kilometer ten noorden van de stad Zakynthos, en werd gesticht in de 14e eeuw. 

Het klooster staat bekend om zijn prachtige architectuur en religieuze kunstwerken, zoals de met fresco’s versierde kerk en de iconen die door de eeuwen heen zijn bewaard. Het is ook de plaats waar de heilige Agios Dionysios, de beschermheilige van Zakynthos, zijn monastieke leven begon.

Het klooster biedt ook een prachtig uitzicht op de omgeving, met name op de nabijgelegen zee. Bezoekers kunnen de kerk en andere gebouwen van het klooster bekijken en de serene omgeving verkennen. Bovendien is er een winkel bij het klooster waar bezoekers handgemaakte producten en lokale specialiteiten kunnen kopen. Het Anafonitria-klooster is een belangrijk religieus en historisch monument op Zakynthos en trekt jaarlijks veel bezoekers. 

14. Gerakas strand

Gerakas Beach is een prachtig zandstrand in het zuidoosten van Zakynthos, Griekenland. Het staat bekend om zijn ongerepte natuurlijke schoonheid en kristalheldere water. 

Het is ook een belangrijke broedplaats voor de beschermde zeeschildpadsoorten zoals de Caretta Caretta. Vanwege de aanwezigheid van zeeschildpadden, zijn er bepaalde regels en voorschriften die moeten worden nageleefd om het strand en de dieren te beschermen. Bezoekers moeten de aangewezen gebieden respecteren en de schildpadden niet storen of hun nesten beschadigen.

15. Laganas baai

De Laganas baai is een van de grootste en meest populaire baaien van Zakynthos, gelegen aan de zuidkust van het eiland. Het strekt zich uit over ongeveer 9 km van het dorp Laganas tot aan Kalamaki. Het is beroemd om zijn kristalheldere water en ongerepte natuurlijke schoonheid, evenals zijn bruisende nachtleven en uitgebreide aanbod van watersportactiviteiten.

De baai biedt talloze activiteiten, zoals kajakken, windsurfen, zeilen, jetskiën en parasailen. Er zijn ook verschillende strandbars, restaurants en clubs langs de kustlijn, die de baai tot een populaire bestemming voor nachtleven maken. Er is voor elk wat wils, van rustige stranden tot bruisende clubs. De Laganas baai is ook een ideale locatie voor boottochten en excursies naar nabijgelegen bezienswaardigheden zoals de Keri grotten en Marathonisi Island. Het biedt een prachtig uitzicht op de Ionische Zee en is een must-see bestemming voor bezoekers van Zakynthos.