Dit moet je weten over turtle island Marathonisi op Zakynthos

Wat je absoluut gezien moet hebben als je naar Zakynthos gaat, is het bijzondere eiland Marathonisi. Dit eiland wordt ook wel het ‘schildpaddeneiland’ genoemd en dankt zijn bijnaam aan de vele schildpadden die hier aan land hun eieren komen leggen. Wat dit eiland zo bijzonder maakt, is dat het eiland zelf, ook nog eens de vorm heeft van een schildpad. Het is mogelijk om mee te gaan met een excursie om zo dicht mogelijk bij de schildpadden te komen, een dagtrip die niet mag ontbreken op je lijstje als je naar Zakynthos gaat. Hieronder kun je alles lezen over dit bijzondere schildpaddeneiland!

De Caretta schildpad

De schildpaddensoort die hier zijn eieren legt op het eiland Marathonisi is de Caretta-schildpad. Dit is een waterschildpadsoort die je kunt herkennen aan hun brede kop (zeg maar gerust dikke kop), hartvormige schild die vaak onder de algen zit. In de zomermaanden (mei tot aan met augustus) komen de vrouwtjes van dit soort hier aan land om hun eieren te leggen, dit doen ze in de verschillende baaien van het eiland. Met name de hoge watertemperatuur, het feit dat er hier veel voedsel is en omdat er niet veel wind staat, maakt het eiland Marathonisi zo ideaal om hier de eieren te leggen.

De schildpadden leggen ’s nachts hun eieren hier op het eiland, dit is precies de reden dat bijvoorbeeld de vliegtuigen hier in de nachtelijke uren niet mogen vertrekken en landen vanaf het vliegveld. Zo kunnen de beschermde schildpadden in alle rust hun eieren leggen op het eiland.

Schildpadden spotten

Als je de beroemde Caretta schildpadden wilt zien, doe je er verstandig aan om een excursie te boeken. Hierbij ga je mee met een boot en weet je zeker dat je bijvoorbeeld niet te dicht in de buurt zult komen van de schildpadden. Bovendien is het interessant om het verhaal te horen van iemand die er verstand van heeft, waardoor je veel meer te weten kunt komen over deze interessante dieren. Een gids kan je bijvoorbeeld vertellen wat voor eigenschappen deze schildpadden hebben, met hoeveel ze zijn en waar ze bijvoorbeeld van leven. Je kunt tijdens deze excursie ook vragen stellen aan de gids die je maar wat graag de antwoorden zal geven. Ook kun je ervoor kiezen om met een boot mee te gaan met een glazen bodem, met een beetje geluk zwemmen er een paar schildpadden onder de boot door. Je kunt ervoor kiezen om voor een excursie te gaan waarbij je niet alleen de schildpadden bezoekt, maar bijvoorbeeld ook de grotten die je op het eiland kunt vinden. Deze grotten zijn echt de moeite waard om te bezoeken door hun kleurenpracht en schitterende spelonken.

Zelf een kajak huren

Hou je wel van wat avontuur? Je kunt er ook voor kiezen om zelf een kajak te huren, om zelf naar dit eilandje te roeien. Je kunt een kajak huren in Limni Keri, roeien met een kajak is niet moeilijk en het is nog rustgevend ook. Het is ook ideaal voor mensen die graag fit willen blijven tijdens hun vakantie, reken maar dat je na een paar uurtjes roeien, genoeg calorieën hebt verbrand. Op het eiland is een klein strandje aanwezig, waar je prima even kunt snorkelen en zwemmen. Het water hier is ondiep en kraakhelder, een paradijselijk stukje om even te pauzeren tijdens je kajaktocht. Je mag niet te dichtbij bij de schildpadden komen, deze zijn beschermd en derhalve is hun leefgebied afgeschermd. Met een beetje geluk ga je deze schildpadden wel van een afstandje zien, ook dit is een schitterende ervaring. Met de kajak dit eiland verkennen is echt een aanrader; het geeft je een vrij gevoel en je bent ook nog eens lekker sportief bezig. Mocht je ook nog schildpadden zien onderweg, dan is je kajaktocht natuurlijk helemaal geslaagd!