Geschiedenis van Zakynthos

Zakynthos ligt ten westen van het Griekse vaste land in de zee, waardoor het dus dicht bij Italië en de rest van Europa ligt. Mede hierdoor heeft het eiland een interessante geschiedenis. Het is in handen geweest van veel verschillende Europese grootmachten. Hieronder lees je meer over de geschiedenis van het mooie Zakynthos.

Het eiland Zakynthos

Het Griekse eiland Zakynthos is vernoemd naar de oudste zoon van de oude koning van Troje. Zakynthos wordt ook wel “Il fiore di Levante” genoemd. Als we deze Latijnse benaming naar het Nederlands vertalen, komen we uit op ‘Bloem van het Morgenland’. Het Morgenland is de benaming voor meerdere landen ten oosten van de Middellandse Zee, waaronder Cyprus. Het eiland werd tijdens de opkomst van de Romeinen al snel overgenomen, doordat het dicht bij Italië ligt. In het Romeinse rijk behoorde het eiland tot de Achaia provincie. De bewoners van het eiland zijn meerdere keren in opstand gekomen tegen de Romeinse heersers. Later behoorde Zakynthos tot het Oost-Romeinse rijk, ook wel het Byzantijnse rijk genoemd. Deze provincie werd toen Illyrien genoemd.
Wist je dat?
Het scheepswrak in Zakynthos in 1982 is aangespoeld en sindsdien niet meer verplaatst is? De boot genaamd ‘Panagiotis’ smokkelde illegale sigaretten en sterke dranken vanuit Turkije, alvorens het door slecht weer in de problemen raaktte
Populaire vakantie aanbieders
1. Tui
Bekijk op dit moment 27 vakanties.
9,1
4.55/5
2. Prijsvrij
Bekijk op dit moment 94 vakanties.
8,9
4.55/5
Logo De Vakantiediscounter
3. De Vakantiediscounter
Bekijk op dit moment 201 vakanties.
9,4
4.55/5

Boek vandaag jouw vliegtickets naar Zakynthos

Tui
Op dit moment zijn er 3219 vakanties beschikbaar.
9,1
4.55/5
Prijsvrij
Op dit moment zijn er 219 vakanties beschikbaar.
8,9
4.55/5
Corendon
Corendon
Op dit moment zijn er 911 vakanties beschikbaar.
9,4
4.55/5
Suntip
Suntip
Op dit moment zijn er 917 vakanties beschikbaar.
9,1
4.55/5
Logo De Vakantiediscounter
De Vakantiediscounter
Op dit moment zijn er 212 vakanties beschikbaar.
8,9
4.55/5
Sunweb
Op dit moment zijn er 1221 vakanties beschikbaar.
9,4
4.55/5

Venetianen op Zakynthos

Nadat het West-Romeinse rijk uiteenviel, had Zakynthos nog een succesvolle tijd onder de Byzantijnen. Nadat het Oosten van het rijk ook viel, werd het eiland in 1185 overgenomen door de Venetianen. Handelaren uit Venetië leefden lange tijd vredig samen met de oorspronkelijke inwoners van het eiland. De typische bouwstijl van het eiland, die nog op sommige plaatsen terug te vinden is, stamt ook uit deze periode van de geschiedenis. Het eiland was lang onder hun macht, wel drie eeuwen lang. De welvaart op het eiland bleef in deze tijd altijd groot. Later kwam het eiland nog een tijd in bezit van de Franken, tot deze later weer werden verdreven. Dit gebeurde nadat de Turken en Russen een verdrag hadden getekend, waarin de Ionische Staat werd uitgeroepen.
Vanaf 1809 kwam het eiland zelfs nog in handen van de Engelsen. De Engelsen stelden Maitland aan als gouverneur van Zakynthos. De bevolking had een hekel aan deze gouverneur, omdat hij zich opstelde als tiran. Hierdoor ontstond er een verzet tegen de Britten, waarvan nog steeds een gedenkteken staat in de stad Zakynthos. Toen Griekenland langzaam zijn vrijheid terugkreeg in de jaren hierna, werden de Ionische Eilanden onderdeel van Griekenland. Dit gebeurde in het jaar 1864. Hierna is het eiland nog korte tijd in handen geweest van de Duitsers en Italianen in de Tweede Wereldoorlog.

Populaire bestemmingen Zakynthos

Benieuwd welke bestemming het meest geschikt is voor jouw vakantie naar Zakynthos? Onderstaand vind je enkele populaire vakantiebestemmingen in Zakynthos. Maak jouw keuze en bekijk direct de bezienswaardigheden, hotels en het weer per plaats.
Wist je dat?
In het jaar 1953 werd het eiland getroffen door een zware aardbeving. De Ionische Eilanden liggen namelijk op de grens tussen de Europese en de Egeïsche plaat, dicht bij de breuklijn. De aardbeving in 1953 had wel 120 verschillende schokken, waardoor een groot gedeelte van het eiland compleet verwoest werd. Naar schatting is wel 70% van het eiland hierdoor kapot gegaan. Veel huizen, gebouwd door de Venetiërs, oude kerken van de Byzantijnen en vele kunstverzamelingen zijn verloren gegaan door de zware aardbeving. De Agios Dionísios, de meest belangrijke kerk van het eiland, is gelukkig wel heel gebleven.