Het olijvenmuseum van Zakynthos

Als je over het eiland Zakynthos heenrijdt, valt één ding je direct op: de hoeveelheid olijfbomen. Op dit eiland staan naar schatting ruim 2 miljoen olijfbomen. Ja, je leest het goed. Doordat er maar liefst 2 miljoen olijfbomen op dit eiland staan, is Zakynthos één van de hofleveranciers van olijven.

Wij raden je absoluut aan om eens door de olijfgaarden op Zakynthos heen te wandelen. Je komt de meest fraaie bomen tegen, terwijl er in dergelijke gaarden ook een gezellige sfeer hangt. Bij sommige olijfgaarden is het zelfs mogelijk om een rondleiding te krijgen.

Iets wat wij je ook van harte aan kunnen raden, is het Olijvenmuseum van Zakynthos. Dit is een onwijs leuk, leerzaam en indrukwekkend museum op dit Griekse eiland.

Olive Press Museum

De officiële benaming van dit olijvenmuseum is Olive Press Museum. Het leuke is dat dit museum door de olijfolieproducent Aristeon zelf ontwikkeld en opgebouwd is. Dit museum maakt zelfs onderdeel uit van de huidige fabriek van Aristeon, waardoor je echt een duidelijk beeld van het gehele olijfolie-fabricatie-proces krijgt.

Als je bij het museum aankomt, vallen direct de oude olijfpersen op. Bij alle persen staat een bordje met toelichting. Als je deze teksten doorneemt, merk je direct op dat er grote verschillen tussen de olijfpersen bestaan. Erg leuk om je hier eens in te verdiepen.

Rondleiding in de fabriek

Doordat dit museum bij de fabriek gelegen is, kun je ook direct een rondleiding in de fabriek krijgen. Onder leiding van een gids loop je een rondje door de fabriek en zie je precies wat er met de olijven gedaan wordt.

Deze rondleiding met gids is echt aan te raden. Je leert een hoop over dit unieke proces en over dit unieke product. Heb jij bijvoorbeeld enig idee hoe olijfolie gemaakt wordt? Wij hadden geen idee voordat wij dit museum bezochten. Nu weten wij precies hoe olijfolie gefabriceerd wordt.

Proeverij

Bij het museum is ook nog een proeverij ingericht. Dit is een ruimte in het museum waar je alle olijfolie van Aristeon kunt proeven. Uiteraard is het ook mogelijk om direct flessen olijfolie van dit merk te kopen. Al met al is het bezoeken van het olijvenmuseum van Zakynthos een leuke ervaring.