Welke dieren kun je allemaal tegenkomen op Zakynthos?

Zakynthos, een prachtig Grieks eiland in de Ionische Zee, staat niet alleen bekend om zijn adembenemende landschappen en stranden, maar ook om zijn rijke biodiversiteit. Het eiland herbergt een verscheidenheid aan dieren, zowel op het land als in de omliggende wateren.

Onderwaterleven

Een ander opmerkelijk dier op Zakynthos is de monniksrob (Monachus monachus). Hoewel deze zeehondensoort helaas met uitsterven wordt bedreigd, zijn er nog enkele populaties te vinden rond de rotsachtige kustlijnen van het eiland. Lokale inspanningen en beschermingsprogramma’s worden ingezet om deze zeldzame dieren te behouden.

In de wateren rond Zakynthos kun je een kleurrijk onderwaterleven ontdekken. De Middellandse Zee is rijk aan diverse vissoorten, zoals brasem, zeebrasem, en de fascinerende inktvis. Duikers kunnen genieten van spectaculaire koraalriffen en grotten, waar een verscheidenheid aan zeeleven te bewonderen is.

Schildpadden

Op het land van Zakynthos kun je een verscheidenheid aan inheemse dieren vinden, waaronder de Middellandse Zee schildpad, ook wel bekend als de Caretta caretta. Deze majestueuze zeeschildpadden gebruiken de stranden van Zakynthos als broedplaats. Van mei tot augustus komen ze aan land om hun eieren te leggen, wat een indrukwekkend schouwspel is dat vele natuurliefhebbers aantrekt.

Vogels

Wat betreft vogels is Zakynthos de thuisbasis van verschillende soorten, waaronder de Eleonora’s valk, de Middelste bonte specht en de Balkanbergfluiter. Deze vogels vinden hun habitat in de bossen en kustgebieden van het eiland, waardoor Zakynthos een waar paradijs is voor vogelspotters.

Bedreiging van diersoorten

Naast de inheemse soorten heeft Zakynthos ook te maken met enkele uitdagingen op het gebied van invasieve soorten. De Amerikaanse rode rivierkreeft en de marmereekhoorn zijn enkele voorbeelden van dieren die niet oorspronkelijk in dit ecosysteem thuishoren. De introductie van deze soorten kan een bedreiging vormen voor de inheemse flora en fauna, en lokale autoriteiten werken aan strategieën om deze invasieve soorten te beheren.

In het licht van het toenemende bewustzijn van milieubescherming en duurzaam toerisme, worden er op Zakynthos verschillende initiatieven genomen om de biodiversiteit te behouden. Natuurreservaten, voorlichtingsprogramma’s en ecologische projecten spelen een cruciale rol in het behoud van de unieke flora en fauna van het eiland.

Al met al herbergt Zakynthos een divers scala aan dieren, van de iconische zeeschildpad tot zeldzame vogelsoorten en kleurrijke vissen. Het behoud van deze biodiversiteit is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van de natuurlijke pracht van dit Griekse eiland.