bosbranden

Hoe zit het met de bosbranden op dit Griekse eiland?

Eigenlijk elk jaar worden we er door opgeschrikt. Bosbranden in Europa. Met name in de landen rondom de Middellandse Zee is het de laatste jaren behoorlijk heftig qua bosbranden. Portugal, Italië, Frankrijk, Spanje en Griekenland zijn stuk voor stuk landen die in de afgelopen jaren met bosbranden te maken hebben gehad.

Hoe dit komt? Dit heeft te maken met de combinatie van hoge temperaturen en droogte. Er hoeft vervolgens maar één sigaret brandend weggegooid te worden en een hevige bosbrand breekt uit. Is er op Zakynthos ook een dergelijk gevaar voor bosbranden? Dat ligt heel erg aan de omstandigheden.

Af en toe bosbranden

Op Zakynthos woeden af en toe bosbranden. Dit was bijvoorbeeld in het jaar 2019 het geval. Ook recenter nog, in 2021, was er sprake van een hevige bosbrand op dit eiland. Destijds moesten duizenden mensen geëvacueerd worden, aangezien een bosbrand levensgevaarlijk kan zijn.

In vergelijking met andere bestemmingen valt de hoeveelheid bosbranden op Zakynthos behoorlijk mee. Dit komt vooral doordat Zakynthos een eiland is. Dit betekent het volgende:

  • Op dit eiland is eigenlijk altijd wel sprake van een briesje. Op andere bestemmingen is veelal sprake van een hardere wind, waardoor het vuur sneller aangewakkerd wordt. Op Zakynthos valt de aanwakkering van het vuur reuze mee, met alle dank aan het zachte briesje.
  • Rondom dit eiland is veel water aanwezig. Overal rondom het eiland is water te vinden, waardoor er voldoende bluswater voorhanden is. Dat betekent dat kleinere bosbranden snel geblust kunnen worden, waarmee grote bosbranden voorkomen worden.

Wat te doen bij een bosbrand op Zakynthos?

Zit je op Zakynthos als er onverhoopt een bosbrand uitbreekt? Dan is het allereerst belangrijk dat je de actualiteiten goed in de gaten houdt. Een bosbrand kan zich makkelijk uitbreiden, waardoor je altijd goed bij de les moet zijn.

Daarnaast is het advies om de aanwijzingen van de Grieken op te volgen. Krijg je vanuit het hotel de instructie om je koffer te pakken en klaar te staan voor evacuatie? Volg deze instructies zonder morren op. Dit is uiteraard niet wat je van je vakantie op Zakynthos verwacht had, maar niemand kan hier iets aan doen.