Hoe kun jij de schildpadden op Zakynthos helpen?

Zakynthos is een van de meest populaire Griekse eilanden. Veel Nederlanders gaan hier ieder jaar op vakantie. Het is een wat groter eiland, waar je veel kunt zien en doen. Ook heb je hier natuurlijk prachtige stranden, hotels en resorts. Een paradijs dus voor de meeste vakantiegangers. Een van de bekende toeristische attracties op het eiland zijn de schildpadden die je kunt spotten. Meestal doe je dit vanuit een boot in het water. Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit erg schadelijk is voor de beesten. Hoe komt dit precies? En hoe kun je zorgen dat je zelf niet bijdraagt aan dit proces?

Gevaren voor de schildpadden

De schildpadden die je ziet op Zakynthos zijn de Caretta Caretta schildpadden. Dit zijn erg grote, mooie beesten die een symbool vormen voor het Griekse eiland. De schildpadden zijn vooral te zien aan de stranden, zeker in het zuiden van Zakynthos. Sinds het begin van corona zijn er weer meer schildpadden te zien op Zakynthos. Dit komt natuurlijk vooral omdat er een stuk minder toeristen zijn op het eiland.

Het toerisme heeft een negatief effect op de beesten. Nadat de jonge schildpadden geboren worden, gaan deze af op het licht van de maan. Dit doen de beesten vanuit hun instinct. Tegenwoordig gaan veel schildpadden op het licht van de stad af. Vaak komt dit ook omdat het licht van de maan geblokkeerd wordt door de boten in het water. Veel toerisme op de stranden verstoort de beesten ook erg. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die de beesten helpen, waardoor er meer overleven. Zo worden de nesten afgezet met houten kooien, zodat de eitjes van de schildpadden ongestoord kunnen uitkomen.

Hoe kunnen wij helpen?

Als je zelf op Zakynthos bent, is het dus goed om deze nesten met rust te laten. In de avond zijn deze stranden vaak ook gesloten, omdat de eitjes ’s nachts uitkomen. Zorg dat je deze regels volgt als je op het eiland bent. De Caretta Caretta schildpadden bestaan al sinds de prehistorie. Het zijn dus erg bijzondere beesten, die onze hulp hard nodig hebben. Laat de stranden mooi achter en laat geen plastic of ander afval liggen. De kleine schildpadden kunnen dit anders misschien opeten. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we hopelijk nog lang genieten van deze bijzondere diersoort.