Aardbeving Zakynthos

Hoe vaak zijn er aardbevingen op Zakynthos?

Ga je binnenkort op vakantie naar het prachtige Zakynthos? Dan is het goed om te weten dat dit Griekse eiland gevoelig kan zijn voor aardbevingen. In onderstaand blog kun je alles lezen over aardbevingen op Zakynthos en wat je kunt verwachten als je hier op vakantie gaat.

Frequentie van aardbevingen

Zakynthos is gelegen in een gebied waar regelmatig aardbevingen voorkomen. Deze aardbevingen zijn het gevolg van de beweging van de aardkorst, die hier de Afrikaanse en Euraziatische plaat tegen elkaar duwt. Hierdoor ontstaan er breuklijnen in de aardkorst, die kunnen zorgen voor aardbevingen. Gemiddeld vinden er zo’n 100 aardbevingen per jaar plaats op Zakynthos, waarvan de meeste relatief klein zijn en niet door mensen gevoeld worden. Het eiland is echter ook getroffen door enkele zware aardbevingen in het verleden, zoals die van 1953 met een magnitude van 7,3 op de schaal van Richter.

Kans op aardbevingen tijdens je vakantie

Nu vraag je je misschien af of je je zorgen moet maken over aardbevingen tijdens je vakantie op Zakynthos. Het antwoord daarop is nee, de kans op een zware aardbeving tijdens je vakantie is erg klein. De laatste jaren hebben zich voornamelijk kleine aardbevingen voorgedaan en de kans op een zware aardbeving is statistisch gezien heel klein. Bovendien zijn de Griekse autoriteiten goed voorbereid op aardbevingen en hebben zij de nodige maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen. Zo zijn de meeste gebouwen op het eiland gebouwd om bestand te zijn tegen aardbevingen en worden er regelmatig testen en controles uitgevoerd om de veiligheid te garanderen.

Wat te doen bij een aardbeving

Het is natuurlijk altijd belangrijk om voorbereid te zijn op het ergste, mocht er toch een aardbeving plaatsvinden tijdens je vakantie. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de veiligheidsvoorschriften en wat te doen in geval van een aardbeving. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat je tijdens een aardbeving beter niet in een gebouw kunt blijven, maar naar buiten moet gaan en een open gebied moet opzoeken. Ook is het slim om een noodpakket mee te nemen met belangrijke documenten, water en voedsel.

Geniet van je vakantie

Ondanks de mogelijkheid van aardbevingen, hoef je je geen zorgen te maken over je vakantie naar Zakynthos. Het eiland heeft zoveel te bieden, van prachtige stranden tot gezellige dorpjes en heerlijk Grieks eten, dat je je hier zeker zult vermaken. Het is belangrijk om te onthouden dat het risico op een aardbeving altijd aanwezig is, maar dat het niet vaak voorkomt en de kans op een zware aardbeving tijdens je vakantie erg klein is. Geniet dus vooral van je vakantie en laat je niet tegenhouden door eventuele aardbevingen!