Haaien Zakynthos

Zijn er haaien in de buurt van Zakynthos?

Eén van de dieren die voorkomt in de wateren rond Zakynthos is de haai, een imposante en fascinerende roofvis. In onderstaand blog kun je hier alles over lezen en geven we je advies over hoe je veilig kunt genieten van het zwemmen in de zee, zonder dat je aangevallen wordt door de haai. Deze tips zijn dus altijd welkom!

Haaien bij de kust van Zakynthos

Als je aan Griekenland denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan haaien. Toch komen er in de wateren rondom Zakynthos verschillende soorten haaien voor. Het eiland ligt namelijk in de Middellandse Zee, waar ongeveer 47 verschillende haaiensoorten voorkomen. De meeste haaien die je hier kunt tegenkomen zijn kleinere soorten, zoals de gladde haai en de kleine ruwe haai. Maar ook de grotere soorten, zoals de witte haai en de blauwe haai, zijn niet uitgesloten. Haaien zijn van nature nieuwsgierige dieren en komen soms ook dichtbij de kust. Maar hoe dichtbij komen haaien eigenlijk bij de kust van Zakynthos? Dat verschilt per soort en seizoen. Over het algemeen houden haaien zich graag in dieper water op, maar soms zwemmen ze ook in ondiepere gebieden. Dit kan komen door bijvoorbeeld honger, opwinding of omdat ze op zoek zijn naar een rustige plek om te broeden. De kans dat je een haai tegenkomt tijdens het zwemmen of snorkelen in ondiep water is klein, maar het kan altijd gebeuren.

Kans op een haaienaanval op Zakynthos

Natuurlijk zorgt het woord ‘haai’ bij veel mensen voor angstige gevoelens. Maar is deze angst wel terecht? Hoewel het zeker verstandig is om voorzichtig te zijn, is de kans op een haaienaanval in de wateren rondom Zakynthos erg klein. Volgens onderzoek is de kans op een haaienaanval wereldwijd één op de 11,5 miljoen zwemmers. Dit is dus een zeer klein percentage. Ter vergelijking, de kans om door de bliksem getroffen te worden is één op de 700.000. Daarnaast is het goed om te weten dat haaien niet zomaar mensen aanvallen. Meestal gebeurt dit alleen als ze zich bedreigd voelen of denken dat je voedsel bent. In de meeste gevallen zullen haaien mensen vermijden en hebben ze er geen interesse in.

Tips om niet aangevallen te worden door een haai op Zakynthos

Veiligheid boven alles, dat geldt ook tijdens zwemmen in de zee rondom Zakynthos. Hoewel de kans op een haaienaanval klein is, is het altijd goed om voorzorgsmaatregelen te nemen. Hieronder delen wij een aantal tips om ervoor te zorgen dat jij en de haaien veilig kunnen genieten van de prachtige Griekse wateren.

1. Vermijd ’s nachts te zwemmen

Haaien zijn voornamelijk actief tijdens de schemering en de nacht. Als je dus wilt zwemmen of snorkelen in de zee, is het verstandig om dit overdag te doen. Zo voorkom je dat je onverwachts een haai tegenkomt die aan het jagen is.

2. Zwem niet in gebieden met veel vis

Haaien zijn roofdieren en worden aangetrokken door de geur van bloed en prooien. Als je weet dat er veel vis rondzwemt in een bepaald gebied, is het verstandig om hier niet te zwemmen. Dit kan namelijk de interesse van een haai opwekken.

3. Blijf dicht bij de groep

Als je gaat zwemmen of snorkelen, doe dit dan in een groep. In een groep lijkt het voor een haai minder aantrekkelijk om aan te vallen. Daarnaast kunnen jullie elkaar in de gaten houden en snel handelen als er toch iets zou gebeuren.

4. Gebruik geen shiny of felgekleurde sieraden

Net als vis, worden haaien ook aangetrokken door glimmende en felgekleurde objecten. Het is dus beter om deze niet te dragen tijdens het zwemmen of snorkelen.

5. Zorg voor beschermende kleding

Als je gaat snorkelen of duiken, is het verstandig om beschermende kleding te dragen. Dit kan een wetsuit zijn, maar ook bijvoorbeeld speciale sokken en handschoenen die je beschermen tegen eventuele beten.