Algemene informatie over Zakynthos

Heb je jouw vakantie naar Zakynthos geboekt? En wil je je graag goed voorbereiden? Dan is het eerste advies om je goed voor te bereiden in de Griekse cultuur. Het klopt dat Zakynthos erg toeristisch is, maar de Grieken zelf hechten toch veel waarde aan hun eigen cultuur. Zorg er daarom ook voor dat je hen altijd met respect behandeld.

Houd tevens rekening met het volgende: in Griekenland gaat niet altijd alles in de hoogte versnelling. Dat is ons land vaak wel het geval, maar in Griekenland is dit toch wel compleet anders. Daarentegen is het wel een feit dat de Grieken bijzonder gastvriendelijk. Dit geldt voor in de hotels, voor in de horeca en in bijvoorbeeld de taxi. Je kunt altijd jouw vragen stellen; de Grieken doen er alles aan om je te helpen. En om jouw vakantie zo aangenaam mogelijk te maken.

Verder zijn er nog specifieke zaken waar je op Zakynthos rekening mee moet houden. Deze zaken hebben wij voor je verzameld en hieronder op een rijtje gezet. Neem deze specifieke zaken door en bereid je daarmee goed voor op de vakantie naar Zakynthos.

Alles over Zakynthos

Tijdsverschil

In Griekenland moet je met tijdsverschil rekening houden; op Zakynthos is het 1 uur later dan in Nederland. Vanuit Nederland is het iets meer dan 3 uur vliegen, maar je komt dus iets maar dan 4 uur later aan op Zakynthos.

Overigens maakt het niet uit waar je in Griekenland zit; het tijdsverschil in Griekenland is altijd 1 uur. Heeft Griekenland ook nog de zomertijd? Ja, dat is ook het geval. Dit maakt echter geen verschil uit, aangezien wij in Nederland ook de zomertijd hebben. In de winterperiode valt Griekenland in ieder geval in tijdzone UTC +2 en in de zomerperiode in de tijdzone UTC +3.

Fooi geven

Fooi in Griekenland; is dat gebruikelijk? Ja, het is zeker gebruikelijk, maar je bent uiteraard tot niks verplicht. Over het algemeen wordt de stelregel van 5% aangehouden. Heb je een rekening van bijvoorbeeld 50 euro? Dan is het gebruikelijk om 2,50 euro aan fooi te geven. Of je dit daadwerkelijk doet, is uiteraard aan jou. Overigens geldt dit niet alleen voor in de horeca. Door fooi in Griekenland geven de taxichauffeur of het kamermeisje te geven, maak je een goede indruk.

Stopcontacten

Is een stopcontact in Griekenland hetzelfde als een stopcontact in Nederland? Ja, daar komt wel op neer. Als je naar Griekenland toe gaat, hoef je in ieder geval geen reisstekker mee te nemen. Tevens vind je in veel hotels meerdere soorten stopcontacten; daarmee spelen de hotels in op de ongekende stroom van toeristen.

Een stopcontact in Zakynthos kun je gewoon op de normale manier gebruiken. Mocht je de deur van het hotel uitgaan, is het advies wel om jouw stekkers uit de stopcontacten te halen. Dat is wel zo veilig en zo duurzaam.

Water drinken

Is het mogelijk om water te drinken in Griekenland? Ja, dat is goed mogelijk. Het kraanwater in Griekenland is zelfs van een behoorlijk hoog niveau. Je proeft nagenoeg geen kalk, terwijl het water ook gezuiverd wordt van ongewenste (vuil)deeltjes. In de restaurants heb je daardoor ook twee keuzes als je water wilt bestellen:

  • Kraanwater in een karaf
  • Een fles water

Afval van Zakynthos

Over het algemeen heeft men het op Zakynthos prima voor elkaar. Je hoeft eigenlijk maar met één probleem rekening te houden: het afvalprobleem op Zakynthos. Dit probleem is in de laatste jaren eigenlijk alleen maar erger geworden. De oorzaak hiervan? Het gedrag van toeristen. Zorg er voor dat jij het juiste voorbeeld geeft. Ruim je afval altijd op en neem daarmee verantwoordelijkheid. Bovendien behoudt dit eiland daarmee zijn pracht en praal.

Feestdag Zakynthos

Dé feestdag van Zakynthos vindt op 24 augustus plaats. Deze dag is gedoopt tot de ‘St. Dionisos Dag’. Van Zakynthos is Dionisos de beschermheilige; je gaat deze naam dan ook veelvuldig tegenkomen in het dagelijkse straatleven. Op deze dag gaan de Grieken naar de kerk toe om Dionisos te herdenken. Ook vinden dergelijke herdenkingen regelmatig buiten plaats, zoals je op onderstaande filmpje kunt zien. Het filmpje is vrij lang, maar geeft wel een duidelijke indruk van deze feestdag op Zakynthos.

Alcohol drinken

Wil jij op Zakynthos van een lekkere alcoholische versnapering genieten? Dan dien je minimaal 18 jaar oud te zijn. Als je alcohol in bijvoorbeeld een supermarkt wilt kopen, is er echter géén minimumleeftijd vastgesteld. Jouw kind kan dus prima een fles wijn voor jou in de supermarkt kopen.

Vakantie Zakynthos boeken?

Op dit moment zijn er 3219 vakanties beschikbaar.

Op dit moment zijn er 911 vakanties beschikbaar.

Op dit moment zijn er 147 vakanties beschikbaar.

Op dit moment zijn er 157 vakanties beschikbaar.

Op dit moment zijn er 212 vakanties beschikbaar.

Op dit moment zijn er 1221 vakanties beschikbaar.